Censurimage2

Former av censur
Statlig censur innebär att någon statlig myndighet förhandsgranskar material i medier eller kommunikation och förbjuder visning av hela materialet eller delar av det.

Det finns också Intern censur där utgivaren av mediet själv underlåter att visa visst material. Sådan censur beror på restriktioner i tryckfriheten, som ofta kräver att den ansvarige utgivaren undanhåller allmänheten viss information.

Censur kan vara politiskt betingad, men även etiskt eller i form av skydd för landets yttre säkerhet.

Censurens legitimering

Censur motiveras på olikartade sätt i olika sammanhang. Orsaken till politisk censur är att den ledande gruppen i ett land kan vilja försäkra sig om att politiska motståndare inte kan föra fram sina åsikter och därmed vinna stöd från befolkningen. I krig förekommer annan slags censur; staten kan ha intresse i att nyheter om motgångar inte skall påverka stridsmoralen hos soldaterna eller befolkningen, men även av att skydda landet på andra sätt. Censur kan även införas för att skydda folket från "skadlig" information, då till exempel meddelanden som kan verka förråande på barn är förbjudet att vidarebefordra. Ibland kan det verkliga skälet till censur misstänkas vara en annan än den uppgivna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0